Anne ve Çocuk

Hamilelik Bulantısı ile Başa Çıkma Yolları


Hamilelik bulantısı, gebeliğin ilk belirtilerindendir. Çok sıkça rastlanılan bir sorundur ve gebeliğin 3.ayına kadar devam etmektedir. Sabah şiddetli bir bulantı hissi çok rahatsız edici olabilmektedir. Hamile kişilerin çoğu bu bulantıyı yaşamaktadır. Tahminen 1,5 aylık hamile iken başlayıp, hamileliğin 3. ayında kaybolmaktadır. Hamilelik bulantısı su kaybı ve kilo kaybına sebep olmuyorsa tıbbı müdahaleye ihtiyaç duyulmaz. Bazı yöntemler ve evde hazırlayacağınız karışımlar gebelik bulantılarıyla baş etmenize yardımcı olacaktır.

Hamilelik Bulantısı Nedir?

Tam nedeni bilinmemekle birlikte östrojen seviyesindeki artış, kan şekeri düşmesi ve kokulara karşı aşırı duyarlılık bu sebepler arasında gösterilebilir. Plasentanın ihtiyaç duyduğu enerji anne tarafından karşılandığı için kan şekerinde düşüş yaşanır ve bu da bulantıya sebep olabilir.

Hamilelikte Aşırı Kusma Varsa Doktorunuza Görünün

Hamile iken aşırı kusma durumu ani su kaybı ve kilo kaybına yol açabilir. Hamilelik döneminde olan 300 kadından 1'i bu durumdan etkilenmektedir. Eğer Kusmadan dolayı 2 kilodan fazla bir kaybı, kusmukta kan görülmesi ve 1 gün içerisinde 4 den fazla kez kusuyorsanız hemen doktora başvurmalısınız. Doktorunuz gerekli müdahaleyi yapacaktır. Gerekli gördüğü takdir de beslenme değişiklikleri ve dinlenme önerebilir. Daha ağır durumda olanlar için damar yolundan sıvı ve beslenme takviyesi yapabilir.

Hamilelik Bulantıları ve Başa Çıkmanın İpucu
Beslenme Düzeni

Bebeğiniz ve kendi sağlığını için dengeli beslenmeniz şarttır. Hamilelik döneminde yağlı ve baharatlı gıdalar midenizdeki asit seviyesini arttırabilir. Böyle bir beslenme yerine daha sağlıklı gıdalarla beslenip midenizin daha rahat etmesini sağlayabilirsiniz. Yemek yerken küçük porsiyonlar şeklinde yemeniz bulantınızı biraz daha hafifletebilir. Ayrıca hamilelik döneminde kafein alımına çok dikkat edilmelidir. Sabah kahvaltıda armut ve muz tüketmeniz size doygunluk hissi verecektir. Ayrıca bu meyveler potasyum açısından zengin olduğu için bulantınızı önleyebilir. Akşam, yatmadan önce protein içeren bir atıştırmalık gece kan şekerinizi dengede tutmanıza yardımcı olacaktır. Yemek yerken koku hassasiyetinizi gidermek için besinleri soğuk olarak tüketmeniz, kokudan kaynaklanan bulantıyı azaltmanıza yardımcı olacaktır.

Bol Sıvı Tüketmeye Özen Gösterin

Hamilelik Bulantısı Gebelikte sağlıklı kalmak için bol sıvı tüketmeniz gerekiyor. Bulantınız varken su içmek biraz zor olacaktır. Fakat vücudunuzun susuzluk çekmesi bulantınızın şiddetiniz arttırabilir. Bol sıvı tüketmeniz bebeğinizin gelişimi açısından da oldukça önemlidir. Su içerisine bal koymak biraz daha lezzetli hale getirilebilir veya su ve meyve karışımından yapacağınız buz küplerini de emebilirsiniz.

Gıda Takviyeleri ve Vitaminler

Hamilelik BulantısıKullanacağınız takviyeler sadece doktorunuzun önerdiği şekilde kullanılmalıdır. Eğer vitamin kullanıyorsanız, yatmadan önce küçük bir atıştırmalıkla almanız sizin için iyi olacaktır. Özellikle B6 vitamini sindirim sistemini destekleyeceği için bulantınızın azalmasına yardımcı olacaktır. Gebeliğinizde size verilen demir takviyesi nadiren mide bulantısına sebep olmaktadır. Doktorunuz bu konuda değişikliğe gidebilir. Vitaminlerin emilimi için yanında antioksidan seviyesi yüksek besinlerle birlikte tüketmeniz emilimi arttıracaktır.

Hamilelikte Fiziksel Aktiviteler

Hamilelik Bulantısı Yapılan araştırmalarda gebelik dönemini aktif olarak spor ve egzersiz ile geçiren kadınların bulantı gibi şikayetlerinin giderildiği tespit edilmiştir. Ayrıca kitap okumak, kısa yürüyüşler yapmak ve televizyon izlemek de sizi zihnen meşgul edeceği için daha az strese maruz kalmanızı sağlayacaktır.


Bizden Haberdar Olun