Sağlık

Tiroid Hastaları Ne Tüketmeli? Ne Tüketmemeli?


Vücudumuz bir orkestra olsa, tiroid bezi de orkestra şefi olurdu. T3, T4 ve kalsitonin adında bir hormon salgılar. Bu hormonlar büyüme,kalp ritmi, beyin gelişimi ve beyin fonksiyonlarının düzenlenmesi konusunda önemlidir. Bu hormonların az salgılanması hipotiroid, çok salgılanması da hipertiroidine sebep olmaktadır. Hipo yada hipertiroidi rahatsızlığına sahip olan kişiler ömür boyu kullanması gereken ilaçlar olabiliyor. Bu ilaçların miktarlarını azaltmak için yaşam tarzlarında bazı değişiklikler yapması gerekebilir.

Tiroid İçin Su Yosunu

Su yosunu, iyot ve B vitamini bakımından zengindir. Tiroid hormonunun salgılanmasını artırmak için tüketilir.

Kemik Suyu

Kemik suyu sindirime yararı olan amino asitlere sahiptir. Hipotiroid rahatsızlığı kemiklere zarar verdiği için kemik suyu bu etkiyi azaltarak, kemikleri güçlendirmeye yarar.

Balık

Omega-3 ve selenyum açısından zengin olan balık, kötü kolesterolü düşürür. Selenyum tiroid hormonunu aktif hale getirir.

İyotlu Tuz

Tiroid hormonunun üretilmesi için iyot gereklidir. İyot eksikliği hipotiroid ve guatr rahatsızlığına neden olabilir.

Sebze ve Meyveler

Vitamin,mineral, antioksidan ve lif kaynağı olan yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler birer mineral deposudur. Fakat lahana, brokoli, soya fasulyesi, tatlı patates, turp, avokado ve lahana gibi sebzelerden uzak durmalıdır. Nedeni bu gıdalar tiroid hormonu salgılanmasını azalttıkları için ciddi sorunlara yol açabilir. Bu sebzeleri tüketecekseniz doğru pişirme teknikleriyle etkisini azaltabilirsiniz.

Süt ve Süt Ürünleri

Yoğurt, peynir ve süt içerisinde hem iyot hem de selenyum barındırır. Bunlar tiroid hormonu üretimi artırmaktadır.

Çinko Kaynağı Beyaz ve Kırmızı Et

Kırmızı ve beyaz ette bolca bulunan Çinko, tiroid problemleriniz için vücudunuzun ihtiyacı olacaktır. T3'ün T4 hormonuna dönüşmesini sağlar.

Zeytinyağı

Zeytinyağı LDL kolesterolünü azaltır. Kilo vermeye yardımcı olur. Zengin sağlıklı yağlar barındırdığı için tiroid hormonu seviyesini artırır.

Keten Tohumu

Omeaga-3, seleyum ve iyot bulunan Keten Tohumunun yağını yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Lifli Gıdalar

Hipotiroidi sorunu olan kişiler hazımsızlık sorunundan şikayetçidir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için lifli gıdalar tüketebilirsiniz.

Su

Yaşamın kaynağı su, vücudumuzdaki hidrasyonu sağlar ve toksinlerin atılmasını sağlar. Günde 2-3 litre su tüketmeniz organlarınızın doğru çalışmasına yardımcı olacaktır.

Hipotiroidi Hastalarının Yapmaması Gerekenler;

• Sebzeleri çiğ yada az pişmiş olarak tüketmek • Gluten ihtiva eden gıdaları tüketmek. • Şekerli gıdalar tüketmek • Kızarma ve işlenmiş gıdalar tüketmek • Yeşil çay tüketmek.


Bizden Haberdar Olun