Sağlık

Probiyotikler Nedir ve Ne Görevi Vardır?


Probiyotikler nasıl çalışırlar?

Probiyotikler, yoğurt, lahana turşusu ve kefir gibi gıdaların içerisinde doğal olarak bulunur. Zararlı bakterilere karşı etkin koruma sağlayıp, zararlı bakterilerin bağırsağa yerleşmelerini önledikleri için iyi ve dost bakteriler olarak bilinirler.

Prebiyotiklerler nedir ve nasıl çalışırlar?

Prebiyotikler, bağırsakta probiyotikler için gıda maddesi olarak görev yapan sindirilemeyen karbonhidratlardır. Sarımsak, muz, yulaf, soğan ve pırassa gibi gıdalarda doğal olarak bulunurlar. Bu gıdalar sağlıklı bir beslenmenin ve diyetin bileşenleridir. Bu yüzden düzenli olarak tüketilmelidir.

Bağırsak bakterilerini olumsuz etkileyenler neler?

Bağırsak bakterilerini olumsuz etkileyenler, antibiyotikler, fermente edilebilir karbonhidratlar ve sigara dahil olmak üzere çeşitli faktörler vardır. Enfeksiyonlara müdahale etmek için tasarlanan antibiyotikler bağırsakta yaşayan doğan bakterileri azaltır ve yok eder. Antibiyotiklere karşı direnç dünya çağında ciddi bir sorun haline geliyor ve bu nedenle doğal probiyotik ve prebiyotikleri almamız gerekiyor. Ayrıca sigara kullanımı, bağırsağın bakteriyel düzeninin üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır.

Farklı probiyotik türleri nelerdir?

Bir çok probiyotik türü vardır ve her biri farklı özelliklere sahiptir. Başka yiyeceklerle kombine etmek için eczanelerde toz, tablet ve sıvı halde de satılmaktadır. Ancak bunun yerine probiyotikleri gıdalardan doğal olarak almak daha mantıklı bir seçip olacaktır.

Probiyotiklerin Riskleri Nelerdir?

Probiyotikler sağlıklı bireyler için güvenlidir. Koruyucu etkisi vardır. Fakat bağışıklık sistemi bozulmuş kişiler kullanmadan önce doktoruna danışmalıdır.

Probiyotikler gıdalardan mı yoksa takviye olarak mı alınmalı?

Probiyotik veya prebiyotik almayı düşünüyorsanız ve nereden başlayacağınızdan veya neyin alınacağından emin değilseniz bir uzmandan yardım isteyin. Piyasada o kadar çok marka var ki hangisini seçeceğiniz konusunda size uzman hekimler yada diyetisyenler yardımcı olabilir. Tabi bu konuda en sağlıklı olanı genetiği bozulmamış gıdalardan almak her zaman doğru seçim olacaktır. Son Öneri : Yararlı bakteriler açısından zengin bir içecek olan kefir’ i tercih edenler için bir önerimiz var. Kefir’ i içerken mutlaka oturun. Oturarak içtiğiniz kefir bağırsaklarınızda ve midenizde uzun süre kalacağı için bağırsaklar tarafından daha çok emilim sağlanacaktır. Bu şekilde maksimum fayda elde edebilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz..


Bizden Haberdar Olun