Sağlık

Kreatinin Kan Testi ve Sonuçları


Kreatinin kan testi kanımızdaki kreatin seviyesini ölçmeye yarar. Kanımızdaki kreatinin seviyesi böbrek fonksiyonlarınızın iyi çalışıp, çalışmadığını belirlemeyi sağlar. Kreatinin seviyesinin çok yüksek yada çok düşük olması sağlığımız açısından büyük önem teşkil etmektedir. Böyle bir durumda doktorunuzun vereceği tavsiyelere uymalısınız.

Nefron Nedir?

Böbreklerimizde "nefron" adında küçük kan filtreleme yarayan birimler bulmaktadır. Vücudumuzda dolaşan kanı glomerül denilen küçük damar grubu ile filtrelemektedir. Vücudumuzun ihtiyacı olmayan sıvıları ve ödemleri kanımızdan temizler. Toksinleri mesaneye göndererek, idrar ile atılmasını sağlar.

Kreatinin Kan Testi

Yapılan kreatinin kan testi bazı rahatsızlıkların teşhis edilmesine yardımcı olmaktadır. Test sonucundaki değerlere bakılarak böbrek fonksiyonlarında herhangi bir problemin olup olmadığı tespit edilir. Kreatinin kan testi ile birlikte BUN, BMP CMP testleri de birlikte yapılmaktadır. Bu testlere ek olarak doktorunuz ek bazı testlerde isteyebilir. Bazı rahatsızlıkların erken teşhisi büyük önem taşımaktadır. Rahatsızlık, ne kadar erken teşhis edilirse o kadar hızlı bir müdahale ile iyileşme süresini kısaltabiliriz. .

Neden Kreatinin Testi Yapılır?

Doktorunuz böbreklerinizin işlevinde bir sorun olduğunu düşünüyorsa kreatinin seviyesini görmek isteyebilir. Yapılan test sonucuna göre size daha sağlıklı bir tedavi uygulayabilir. Bu testlerin yapılması için aşağıdaki semptomların biri yada bir kaçı sizde görünmesi gerekiyor.

  • İştahsızlık
  • Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon)
  • Sık yada zor idrara çıkma
  • Uyku düzeninde bozukluk
  • Böbreklerin olduğu sırt kısmında ağrı
  • Mide bulanması veya kusma

Genellikle tiroid rahatsızlığı bulunan kişiler de böbrek fonksiyonlarının bozulduğu sıkça rastlanılmaktadır. Böbreklerinizin sağlığını ve fonksiyonlarını korumak için doktorunuz düzenli olarak kreatinin kan testi yapılmasını uygun görebilir.

Kreatinin Kan Testi Yapılmadan Önce

Kreatinin kan testi, test öncesi aç kalmanız gerekmiyor. Yapılan testin doğru sonuçlar vermesini istiyorsanız beslenmenizde hiç bir değişiklik yapmadan test yaptırmanız gerekiyor. Tabii ki doktorunuz kullandığınız ilaçlara göre doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Bazı ilaçlar böbrek fonksiyonlarınıza zarar vermese bile kreatinin seviyesini yükseltebilir. Bu konuda doktorunuza mutlaka danışmalısınız. Doktorunuz bu konuda hangi ilaçları alıp almayacağınıza size net bir açıklama yapacaktır.

Kreatinin Testi Sonucu

Alınan sonuçlar yaş ve cinsiyete göre değişmektedir. Genelde erkekler için 0.9 - 1.3 mg/dL ve 18 - 60 yaşları arasındaki kadınlarda ise 0.6 - 1.1 mg/dL arasında değişmektedir. Kreatinin seviyesinin yüksek olması böbreklerimizin sağlıklı çalışmadığını göstermektedir. Serum kreatinin seviyeleriniz aşağıdaki sebeplerden ötürü biraz daha yüksek gözükebilir.

  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Susuz kalma
  • Yüksek Proteinli diyet yapmak
  • Böbrek hasarları
  • Böbreklere daha az kan gitmesi

Eğer kreatinin seviyesi böbrek hasarından dolayı olduğu kesinleşirse, bu sorun çözülene kadar kreatinin seviyesi düşmez. Eğer çok az su içtiğinizden ve çok yüksek miktarlarda protein aldığınızdan dolayı kreatinin seviyesi yükselmiş ise bunları tersine yapılan işlemlerle kreatinin seviyeleri düşecektir. Yaptırdığınız testler laboratuvarlar arasında farklılıklar gösterebilir. Test sonuçlarınızı doktorunuz ile paylaşmanız durumunda doktorunuz konu ile ilgili size ayrıntılı bilgi verecektir. Doktorunuz farklı testler de isteyebilir. Sağlıklı günler dileriz..


Bizden Haberdar Olun