Sağlık

Adet Gecikmesi Neden Olur?


Düzenli adet gören kadınlar, ani bir değişiklik ile adet gecikmesi yaşanabilir. Adet gecikmesinin bir çok neden olabilmektedir. Eğer hamilelik ile ilgili bir endişeniz yoksa aşağıdaki nedenlerden dolayı adet gecikmesi yaşayabilirsiniz.

Stres Adet Gecikmesi Yaşatabilir

Kadın adet döngüsünü geciktiren en önemli sorun stres olabilir. Eğer uzun süredir stresli bir yaşam içerisinde iseniz bu adet dönemine yansıyacaktır. Stres, adet dönemindeki kadınlarda daha sancılı bir dönem geçirmesine neden olmaktadır. Bu konuya çözüm olarak strese neden olan unsurları ortadan kaldırmaktır. Düzenli egzersiz ve düzenli uyku bu konuda size yardımcı olacaktır. Stresin sebep olduğu etkenleri belirleyip ortadan kaldırmak için bu konu ile ilgilenen doktor ve danışmanlardan destek alabilirsiniz.

Menopoz Başlangıcı

Menopoz, en az 12 ay hiç adet görülmediği zaman ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde menopoza girme yaşı ortalama 49 civarındadır. Bazı kadınlar, menopoz döneminden 10 ile 15 yıl öncesinden bu belirtilerle karşılaşabilir. Bu dönem menopoz öncesi dönemdir ve östrojen hormonunun seviyesinde devamlı dalgalanmalar yaşanmaktadır. Bu dalgalanmalar kadınların adet döngülerini düzensizleştirebilir, bu da menopoz öncesi dönemdeki kadınların düzensiz bir şekilde adet görmesine veya hiç bir şekilde adet görmemesine neden olabilmektedir. 1 yıl boyunca hiç bir şekilde adet görülmemesi menopoza girdiği anlamına gelebilir.

Aşırı Kilo Kaybetme

Spor veya farklı nedenlerden dolayı aşırı kilo kaybı, adet döneminin gecikmesine neden olabilir. Düşük kilolu kadınlarda, üreme hormonu seviyesinin değişmesiyle yumurtlama ve adet düzeninin değişmesine neden olabilir. Eğer aşırı şekilde kilo verdiyseniz ve adet döneminiz 1 veya birden fazla kez geciktiyse, bu konuda doktorunuz vücudun hangi vitamin ve minerallere ihtiyacı olduğunu belirleyip size söyleyecektir.

Doğum Kontrol Hapları

Doğum kontrol hapları adet gecikmesine neden olabilir. Bu hapların içerisinde bulunan progesteron hormonu dışarıdan hap olarak alınırsa adet gecikmesini tetikleyebilmektedir. Bu hormonlar rahmin astar katmanını aşırı derecede inceltir ve adet için yeterli olmayacaktır. Bu durum diğer hormonal olan doğum kontrol yöntemleri içinde geçerli olmaktadır. Bu konuda bir endişeniz varsa mutlaka doktorunuz ile konuşmalısınız.

Prolaktin ve Tiroid

Bu hormonlardan dolayı bazı kadınlar adet gecikmesi yaşayabilir. Bu konuda doktorunuz gerekli testleri yapıp prolaktin ve tiroid seviyelerini kontrol edip, size gerekli olan takviyeleri yapacaktır. Bazı durumlarda adet döngünüzün tekrar düzelmesi için ilaç takviyesi yapılmaktadır. Bu konuda en detaylı bilgiyi doktorunuza danışarak alabilirsiniz.

Polikistik Over Sendromu

Polikistik Over Sendromu, doğurganlık döneminde en çok rastlanılan hormonal bozukluklardan biridir. Belirtiler arasında hormon seviyeleri anormal derecede artış gösterebilir. Polikistik Over Sendromu, aşırı kıllanma, obezite ve sivilce oluşumu gibi belirtileri görülebilir. Eğer Polikistik Over Sendromu şüphesi varsa hemen doktorunuza başvurmalısınız. Tedavi edilmediğinde çocuk sahibi olmak istenildiğinde bazı sorunlara yol açabilir.

Hamile Olmak

Hamile kalmamak için kullanılan doğum kontrol hapları %100 koruma sağlamaz. Bu hapı kullanmış olsanız bile adet gecikmesinin nedeni hamilelik olabileceğini unutmayın. Cinsel yaşamınız aktif ise eczaneden alacağınız hamilelik testi ile kontrol edebilirsiniz. Eğer hamilelik testinden negatif sonuç alan kadınlar, mutlaka doktoruna görünmelidir.


Bizden Haberdar Olun